Hejtman Běhounek versus ERÚ: ostrá výměna prohlášení o nesoučinnosti

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek reagoval zvláštním prohlášením na zprávu webových stránek Energetického regulačního úřadu, kterou mu předložil server Občasník s žádostí o komentář. Webové stránky státního úřadu obsahují mimo jiné i následující informaci k možnosti zprostředkování setkání s občany:

Prohlášení hejtmana Běhounka na webových stránkách Kraje Vysočina:

BěhounekCelá řada úspěšně realizovaných projektů a mnohé služby i akce pro obyvatele našeho regionu dokazují, že Kraj Vysočina je otevřenou institucí, která je připravena široké spolupráci ve všech oblastech své působnosti. Překvapivě jiný názor zastává a veřejně hlásá Energetický regulační úřad. Moji zdrženlivou reakci na žádost o součinnost paní předsedkyně Aleny Vitáskové považuji přinejmenším za oprávněnou. Bez ohledu na to, že změny tarifní struktury a ochrana spotřebitelů jsou mimo kompetence a odpovědnost krajských samospráv, nemůžeme přistoupit na jakkoliv zdvořilou žádost, která místo rovné účasti partnerů obsahuje pouze diktátorský výčet povinností a požadavků.
Do současné chvíle se tímto způsobem nezachovala žádná státní instituce. Pominu-li veškeré soustavné snahy o likvidaci jihlavského sídla Energetického regulačního úřadu, snažím se věřit, že žádost paní předsedkyně Aleny Vitáskové o kompletní zorganizování semináře k veřejné obhajobě změn v tarifní soustavě, včetně zajištění účasti minimálně 50 občanů, byla jen nedostatečně promyšleným  krokem.
MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina
Server Obcasnik.eu dostal k dispozici i dopis předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové pro hejtmana Kraje Vysočina