Šianský (právník JVAKu): Prohlášení VAS je manipulace s fakty!

Na žádost Občasníku reagoval advokát Jihlavských vodovodů a kanalizací (JVAK) Miroslav Šianský na tiskové prohlášení VAS (dokument zde) stručně:

„Jedná se o profesionální manipulaci Vodárenské akciové společnosti s fakty!“

1. VAS říká: Jedná se o malou část vodovodů a kanalizací na území města Jihlavy, přibližně 6 % provozovaného majetku v okrese Jihlava.

Ve skutečnosti se jedná o 6.302 obyvatel včetně nemluvňat napojených na vodovody a 7.394 obyvatel napojených na kanalizace. Pořizovací cena této „malé části vodovodů a kanalizací“ činí 341 milionů korun.

2. VAS říká: Na základě dlouhodobého sporu ve věci vystoupení města Jihlavy ze Svazu vodovodů kanalizací Jihlavsko (Svazek) bylo z podnětu města Jihlavy zrušeno VODÁRENSKÉ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI, a.s., (VAS) úřední povolení k provozování majetku ve vlastnictví města Jihlavy.

Ve skutečnosti bylo povolení k provozování zrušeno z podnětu Jihlavy proto, že VAS šest let provozovala vodovody a kanalizace Jihlavy a neplatila jí žádné nájemné, a proto město smlouvu s VAS ukončilo.

3. VAS říká: nebyli zástupci SMJ schopni za celou dobu předložit příslušnému krajskému úřadu všechny podklady, které jsou nutné k vydání nového povolení k provozování pro období od 1. 1. 2019.

Těmito „doklady“ je pouze dohoda dvou vlastníků provozně souvisejících vodovodů a kanalizací – města a Svazku. Svazek odmítnutím návrhu města na její uzavření znemožnil, aby JiVAK dostal povolení k provozování. Situaci tedy způsobil Svaz (který je spoluvlastníkem VAS a pobírá od ní nájemné z majetku města).

4. VAS říká: Tato časová tíseň nebyla v žádném případě způsobena naší společností, ale spíše obstrukcemi zástupců města Jihlavy.

Tato časová tíseň byla způsobena Svazkem a Vodárenskou akciovou společností, které odmítly uzavřít předjednanou dohodu s městem, kterou schválilo zastupitelstvo města již 10.12.2018.

5.VAS říká: Současně dne 21.12.2018 byla o vzniklé hrozící krizové situaci informována také paní primátorka města Jihlavy. VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. jí nabídla veškerou nezbytnou součinnost.

Ve skutečnosti VAS požádala město, aby podpořilo žádost VAS, aby byla veřejná služba přikázána jí, a aby jí město za toto provozování ještě platilo (namísto toho, aby VAS platila městu nájemné).

Má-li „součinnost“ VAS spočívat v tom, že si nechá zaplatit za to, na čem vydělává pro sebe a pro Svazek, pak je logické, že město takovou součinnost s díky odmítá.

Žádné odpovědi