Tiskové prohlášení Jihlavy ke ztrátě důvěry v náměstka Kalinu (KDU-ČSL)

Minulý týden proběhlo koaliční setkání všech čtyř stran, na kterém se řešila nastalá situace, kdy po předložení materiálu Radě města Jihlavy ohledně změny právní kanceláře rezignoval náměstek Jaromír Kalina. Na koaličním jednání předložili členové KDU-ČSL podmínky, za kterých chtějí v koalici pokračovat. Až doposud bylo nutné jednat bez účasti médií, kterým v tuto chvíli poskytujeme kompletní informace.

Nestandardní vztahy

K výměně právní kanceláře došlo především z toho důvodu, že vedení města ztratilo důvěru v nestrannost rozhodovacích procesů probíhajících na úrovni město – advokát. K tomu je třeba zmínit, že dne 19. 6. kolem 16,30 hodin došlo ke schůzce členů jednotlivých stran, které ve sporu ohledně správy vodohospodářské infrastruktury spolupracují.

Na zmíněné schůzce, která proběhla na zahradě u rodinného domu ředitele městské společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace Jiřího Benáčka, byl přítomen Miroslav Šianský, který jako samostatný advokát v některých věcech advokáta Radka Ondruše v substituci zastupoval a náměstek primátorky Jaromír Kalina.

Jak se později zjistilo, této akce se Miroslav Šianský účastnil bez pokynu a dokonce bez vědomí Radka Ondruše, kterého o schůzce neinformoval. Nicméně jeho jednání v daném okamžiku narušilo důvěru Jihlavy k celé kanceláři bez ohledu na správnost a bezchybnost jejího postupu v právních věcech jako celku.

Ze strany současného vedení města se schůzky po konzultaci se stranickými kolegy a ostatními členy vedení města zúčastnil také první náměstek primátorky Petr Laštovička.

Důvodem schůzky byl návrh na převzetí zastoupení města ve zmíněném sporu a ukončení spolupráce s advokátní kanceláří Ondruš.

Zdánlivě neformální podmínky této schůzky však vzhledem k zúčastněným zpochybnily důvěru Jihlavy v jeho zastoupení stávající advokátní kanceláří, jejímž jménem se Miroslav Šianský do té doby zaštiťoval. Vedení města Jihlavy neakceptuje klientelistický způsob rozhodování o strategických zájmech Jihlavy, domluva mezi pár lidmi bez dostatečného mandátu a informování orgánu města je nedůvěryhodná a netransparentní.

Změna právní kanceláře

Návrh na změnu právního zastoupení ve sporu o vodohospodářskou infrastrukturu byl Radě města Jihlavy předložen takzvaně „na stůl“ (tedy bez předchozího projednání mezi všemi koaličními členy vedení města Jihlavy) ve čtvrtek 27. června.

Důvodem, proč byl materiál předložen mimořádně, je mimo jiné absence dostatečného času návrh řádně zpracovat, jelikož rozhodnutí vedení města změnit právní zastoupení bylo až důsledkem zmíněné schůzky a jednání Miroslava Šianského na této schůzce. Dalším důvodem byla ztráta důvěry v náměstka Jaromíra Kalinu, a to zejména kvůli jeho nestandardním vztahům s vedením společnosti JVAK a advokátem Šianským.

Rezignace náměstka

Stávající koaliční partneři až do současné chvíle nevysvětlili, proč se rozhodli ke zdánlivě nelogickému kroku, tedy k rezignaci člena vedení města.

Neadekvátní reakce rezignovat na post náměstka bez předchozí debaty s vedením města a bez vědomí výboru KDU-ČSL, způsob uveřejnění rezignačního dopisu a první tiskové zprávy po jednání výboru prostřednictvím neseriózních médií pouze potvrzují pochybnosti.

Ačkoli jsme jako vedení města neobdrželi zápis ani rozhodnutí výboru KDU-ČSL, který proběhl minulý týden, a dozvídáme se závěry z médií. I tak nadále konstatujeme, že nedochází k porušení koaliční smlouvy, a to ani z jedné strany, a že budeme se členy KDU-ČSL jednat o dalším fungování vedení města.

Koaliční jednání pokračují

V minulém týdnu předložili členové KDU-ČSL prvních pět návrhů ohledně dalšího fungování vedení města. Dnes proběhla další schůzka, na které se dále tyto body projednávali. Vzhledem k citlivosti celé věci a objektivnímu jednání mezi koaličními stranami zatím znění jednotlivých bodů dohody necháváme pouze mezi zúčastněnými. Avšak při prvním rozhodnutí budeme veřejnost ohledně dalšího fungování města neprodleně informovat.

Karolína Koubová, primátorka města Jihlavy

Petr Laštovička, náměstek primátorky

Vít Zeman, náměstek primátorky

Vyjádření advokátní kanceláře Ondruš

Jednání, jehož se Mgr. Šianský dne 19.6.2019 účastnil se účastnil jako soukromá osoba, bez pokynu a vědomí JUDr. Radka Ondruše, advokáta v jehož substituci ve věcech sporu o nároky SMJ po vystoupení ze SVAK vystupoval. Mimo úkony v konkrétních řízeních neměl Mgr. Šianský žádný mandát k jednání s kýmkoliv z orgánů města. Do medializace sporu neměla naše advokátní kancelář žádné signály o nespokojenosti Jihlavy s naší prací.

Za věcnou správnost právních postupů a kroků při zastupování Jihlavy si plně stojíme, stejně jako za koncepcí postupu Jihlavy, kterou vytyčily orgány města a kterou naše advokátní kancelář v praxi realizovala.

V kontextu sdělených informací postup vedení Jihlavy spočívající v ukončení našeho angažmá ve věci plně chápeme, neboť vztah advokát-klient musí být založen na plné důvěře, která byla v tomto případě narušena.

Vzhledem k tomu, že Mgr. Šianský do okamžiku ukončení smlouvy jednal v substituci JUDr. Ondruše, neseme za jeho kroky odpovědnost nejen právní ale i osobní a postup města nezpochybňujeme. V zájmu zachování plné objektivity a transparentnosti dalších kroků se naše advokátní kancelář nebude o další zastupování Jihlavy v dané věci ucházet do okamžiku, než bude důvěra v nás obnovena. Spolupráce s Mgr. Šianským byla ze strany naší advokátní kanceláře zcela ukončena dnešním dnem poté, kdy jsme se o jeho jednání v dané věci dozvěděli.

Děkuji vedení města, že nám dalo možnost se k věci touto cestou vyjádřit a od kritizovaného postupu Mgr. Šianského se distancovat.

JUDr. Radek Ondruš, advokát

Žádné odpovědi